Бистра Ранева - Успех, приятели! Младостта е по-силна от дрогата!

снимка, Бистра Ранева - Успех, приятели! Младостта е по-силна от дрогата!

Поредният 26 юни, Международният ден антидрога – многословие, пожелания и все повече продрусани деца

Отново е 26 юни – Международният ден за борба срещу наркотиците. Отново всички започват да се борят срещу дрогата. Показват колко усилия и средства се хвърлят в тази битка! Всички институции привеждат многобройни доказателства за тази борба. Масмедиите се надпреварват да излъчват предавания в тази посока.

Резултатите: Все повече намалява възрастта на първия опит с дрогата! Все повече деца се продрусват! Агресивни и безпардонни усилия да се декриминализира и легализира марихуаната! Лобистите й като ангели с бели крила със самарянската си загриженост разгорещено ратуват в медийното пространство как лоши институции и личности  не дават възможност на хората да се лекуват с тревата. А тя била абсолютно безвредна…

Натискът за оневиняване на тревата е глобален във всякакви варианти! В колко страни тя вече е декриминализирана и легализирана! Да не говорим, че финансовите измерения на наркотици, алкохол, проституция намират вече място и в държавния бюджет на някои страни! Глобална политика! Илюстрация – парите не миришат!

А много обществени личности и експерти се възпротивят на легализирането на леките наркотици в глобален и национален план. Папа Франческо категорично се противопостави: „Дрогата не се побеждава с дрога! Наркотиците представляват едно зло, а по отношение на злото не може да се правят компромиси!“ Д-р Игор Куценок, професор по психиатрия в Калифорнийския университет в Сан Диего: „Ако някой в България твърди, че марихуаната трябва да се легализира, защото тя е безопасна и има медицинско приложение – това може да означава три неща: първо – този някой е мошеник, второ- този някой изобщо не разбира за какво става дума и трето – и двете!“

А все повече деца стават подвластни на цигарата марихуана, която бързо ги отвежда към по-твърдите наркотици. Някои от тревоманите получават психози… И все повече нови наркотици се появяват на пазара. Амфетамини, дизайнерски дроги… И ето в действие е добрият всезнаещ, можещ и услужлив Интернет, който в многобройни сайтове ти дава лесната възможност да си купиш невинните наркотици с нежни и симпатични имена! Правят се смеси от тях, манипулират се с всевъзможни безумни добавки, които водят до още повече вредни ефекти за организма… Резултатите: все повече млади хора са с шизофренни психотични разтройства, налудности, халюцинации, разстроено поведение, физическа агресия… Понякога те са необратими! Психозите, които трябва да се лекуват в болнични заведения… а пари за това няма! Колко деца и млади хора погубват необратимо живота си след някоя „невинна“ среща с дрогата! Къде е и какво прави държавата, която е абдикирала от тези проблеми, както твърдят специалисти и НПО!

26 юни – ден антидрога! На този ден, мисля, че трябва да се говори не толкова за това, което е свършено, а за това, което не е свършено. И от няколко години все отправям въпросите си към съответните институции, от които не получих отговор досега:

Защо не се спазва закона с приетата добавка към него в НС през 2006 г., според която 1% от акцизите върху алкохол и цигари трябва да се използват за лечението на наркомани? Къде отиват тези пари, къде се загубиха тези десетки милиони?! Кой и защо ги плячкосва и къде са потънали те? Любопитен въпрос и още по-любопитно защо Темида мълчи!

Защо метадоновото лечение в ЕС е безплатно, а у нас от 300 000 наркозависими само 3000 получават го безплатно, а другите трябва непосилно да си го заплащат?

Въпроси, които от години чакат отговорите си, но сигурно и на този 26-ти юни ще бъдат подминати с мълчание. Бодряшки ще отчитаме борбата ни с наркотиците!

Скъпи млади приятели! Бих искала да звуча по-оптимистично, но това са днешните реалности! И си спомням твърдението: „Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се!“

Вярвам, че младостта е всесилна, вярвам, че тя може да устои на пагубните изкушения, вярвам, че тя може да намери мотивацията да не потегли към дрогата или да се откаже своевременно от нея!

Успех, приятели! Младостта е по-силна от дрогата!

 

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана